GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: "Spaghetti alla asparagunarra"

| Autor: The Outlaw Chef


Baš sam završio s delom na Brijunima, igrajući se hranom i svježe ubranom začinskom bilju… Kuhao sam od rane zore pa do kasnog popodneva… Ima li što ljepše od toga…

"VROOAAM!!!" … Sad jurim u svojoj "oldschool alfi" koju nitko ne voli - osim mene, po staroj vijugavoj cesti prema selu Vidulini tu odmah podno St. Vincenta… Na radiju sviraju "Dead Kennedys" : "I fought the law.." A ja okrećem volumen muzike na maximum. Uživam u svakom zavoju, ne koristim kočnicu nego usporavam nižim brzinama, a u pol zavoja dodajem gas - da imam kompletan užitak vožnje… Oko mene zelenilo hrasta bršude i siva uska cesta, iznad mene plavo nebo i božanska vječna sila…

Evo me, napokon sam stigao… Zaustavljam Alfu na obližnjoj livadi i dok prilazim kamenoj kući i vinogradu, punac Valdi poziva me da dođem do vrta. "Evo, probaj napraviti marendu s ovime" … U lijevoj ruci drži friško isčupan mladi češnjak iz crvenkaste zemlje, a u desnoj kus domaće istarske pancete…

Hm… Kombiniram … blaga ljutina mladog češnjaka sa slankastim tonovima pancete … Na obližnjem trošnom drvenom stolu primjećujem staklenku od krastavaca napunjenu vodom u kojoj stoji podeblji mac friško ubranih divljih šparuga, znam da u konobi ima maslinovog ulja i košara s domaćim jabukama koje bi svojom kiselkasto slatkastom aromom mogle biti "medijator" u okusima i eterici između mladog češnjaka, pancete i ugodne gorčine divljih šparuga… Dok u sebi, s osmijehom na licu skrivenom u žbunju vlastite brade, polako izgovaram meni već poznatu mantru tipa: Koji sam ja manijak kad se od kuhanja odmaram kuhanjem, šaljem i "telepatski e-mail " vama, dragi čitatelji: što čekamo … Zaronimo u bubok i nepredvidiv svijet "Art Brut Kuhinje" … Yhaaaaa!

"Spaghetti alla asparagunarra""Spaghetti alla asparagunarra"

Sastojci za jednu osobu:

  • 7 dag pancete
  • jedna i pol jušna žlica maslinovog ulja
  • 7 do 9 dag šparuga
  • 12 do 15 dag špageta No5
  • jedan mladi češnjak
  • jedna manja jabuka
  • trećina čajne žličice cvijeta morske soli 
  • trećina čajne žličice friško mljevenog crnog papra

Priprema:

Oštrim nožem narežite pancetu na kockice.

Jednu polovicu mladog češnjaka usitnite nožem, a drugu polovicu pustite cijelu.

Manju jabuku naribajte na sitno ribežom u manju zdijelicu.

Prstima iskidajte mekane djelove šparuga te ih stavite u manju zdjelu.

Na vrelom maslinovom ulju pržite cijelu polovicu češnjaka tri minute s jedne i 2,5 minute s druge strane, zatim maknite češnjak na kuhinjski papirnati ubrus da upije višak ulja.

U plitkoj tavi srednje veličine na vrelom maslinovom ulju pržite naribanu jabuku, sitno nasjeckani češnjak, nasjeckanu pancetu i iskidane šparuge. Uz konstantno ali lagano miješanje nakon 5 do 7 minuta maknite tavu s izvora toplime.

Paralelno kad ste u manju tavu stavili pržiti cijelu polovicu češnjaka stavite u manji lonac s kipućom slanom vodom i nekoliko kapi maslinovog ulja, 12 do 15 dag špageta No5 da se kuhaju u kipućoj vodi. Nakon 10-ak minuta izvadite i ocijedite špagete iz kipuće vode. Poprskajte ih ocijeđene s nekoliko kapi maslinovog ulja i pustite ih minutu ili dvije na miru dok u drugoj tavi završavate pržiti" šalšu "od jabuke, šparuga, mladog češnjaka i pancete… Ova je šalša gotova nakon cca 10 ak minuta prženja na srednje jakoj vatri.

Slaganje tanjura:
Najprije ubacite kuhane špagete u tavu s našom šalšom od pancete, šparuga i jabuke, lagano sve izmiješajte minutu - dvije. Zatim iz tave istresite na veliki plitki tanjur.

Na špagete stavite polovicu češnjaka kojeg ste pržili.

Na češnjak stavite jedan vrh od šparuge.

Vaše je jelo spremno za konzumaciju. Naribana slatkasta jabuka je u ovom slučaju bila medij koja je sljubila gorčinu šparuge sa slankastim " šmekom" pancete…

Dobar vam tek, dragi čitatelji, uživajte u ovoj harmoniji okusa… Vaš Outlaw.

Damjan Bistričić

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine.

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom, samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater