UDICOM PO ŠARAGA

Lovite li ciljano šaraga? Možda vam ovih nekoliko detalja pomogne

| Autor: Boris Bulić
(Arhiva Novog lista)

(Arhiva Novog lista)


Šarag slovi kao riba koju je malo teže uloviti. Dijelom je to zbog njegove prorijeđenosti, a dijelom zbog podozrivosti.

Stoga da bi lov bio uspješan valja ispoštovati nekoliko osnovnih pravila.

Za razliku od lova ostalih ljuskavki, primjerice arbuna, u lovu šaraga olovnica mora biti neutralno obojena, odnosno olovno ‘gola’.

Ješka se šaragu mora ponuditi na što je moguće manje upadljiv način. Svaka nepravilnost na predvezu će sigurno biti uočena nakon čega ribolov postaje potpuno beznadežan. Udice koje moraju biti bogato naješkane i u ješki potpuno skrivene, spuštaju se u, ili neposredno pored šargijera, rupa u kojima se kriju šarzi. Ako se nakon nekoliko minuta ne dobije griz, sistem je potrebno odići i premjestiti malo dalje.

Tijekom ribolova je poželjno stalno brumati skašenim ribljim otpacima, najbolje srdelama, što zbog dubine na kojoj šarazi najčešće borave nikako nije jednostavan posao. Najbolje je brum u mrežici opterećenoj utegom spustiti neposredno iznad dna. Pritom ne treba koristiti konopac, već jači najlonski monofil koji manje plaši ribu. Vrećicu treba protresati jedino ako je potpuna bonaca, jer se ljuljanje broda na valovima vrlo uspješno prenosi i na vreću s brumom.

Što se ješke tiče, šarag nije izbirljiv. Rado će progutati sve što mu se ponudi – komad srdele, račića, crva, file lignje, kozicu, dagnju… Naravno, svaka od tih ješki mora u potpunosti prekriti udicu i biti savršeno prezentirana.

U trenutku kada šarag primi ponuđenu ješku trenutno će pružiti maksimalan otpor pokušavajući se zavući u kakav zaklon. Uz snažne udare lijevo-desno, najčešće će kružiti, nerijetko glavom udarajući o dno, ili će pak naglo zaplivati prema ribolovcu. Bez obzira kojom se udičarskom tehnikom služili, strunu je potrebno cijelo vrijeme održavati napetom. Pritom se nipošto ne smije dopustiti da zakačeni šarag u prvih desetak metara izvlačenja spadne s udice, jer se u tom slučaju s tim lovnim mjestom možemo pozdraviti. Jednom na taj način napuštena šargijera, u pravilu dugo vremena ostaje prazna.

Prihvat šaraga podmetačem je, bez obzira na očitu iscrpljenost ribe, uvijek dobra odluka. Naime, i najiscrpljeniji šarag u posljednjim trenucima izvlačenja može pružiti jak i nenadan otpor.

Šarag ima jedinstven i prepoznatljiv okus zbog čega je posvuda vrlo tražen i cijenjen. Možemo ga pripravljati na sve poznate načine, pri čemu je najukusniji pečen ili kuhan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum