"U istom filmu - korak do kulture"

Održane kreativne radionice stop animacije i obrade zvuka u Školi za odgoj i obrazovanje Pula

| Autor: Glas Istre
(Foto: udruga Metamedij)

(Foto: udruga Metamedij)


U sklopu projekta “U istom filmu - korak do kulture”, od 15. do 19. travnja 2024. godine održane su dvije kreativne radionice za sedmero učenika i učenica s teškoćama u razvoju iz Škole za odgoj i obrazovanje Pula.

Radionica osnova stop - motion animacije uključivala je edukaciju o osnovama animacije i vrstama animiranog filma. Posebna pažnja bila je posvećena stvaranju scenarija, dizajniranju likova i pozadina te režiji i montaži. Voditelji radionice bili su Vibor i Vjeran Juhas, poznata braća stripaši iz Pule, uspješni na području ilustracije, animacije, grafičkog i web dizajna, te fotografije. Zajedno rade rade stripove te djeluju u udruzi i strip čitaonici Mrkli mrak.

Polaznici su uz asistenciju voditelja osmislili originalan scenarij za kratkometražni animirani film - priču o podvodnim čuvarima mora koji se brinu o čistoći podvodnog svijeta. Suočivši se sa opasnim zagađenjem, na zanimljiv način saniraju štetu i spašavaju more i njegove stanovnike od opasnosti.

Sudionici su bili veoma aktivni, postavljajući brojna pitanja te su bez ikakvih poteškoća usvojili osnove, ali i naprednije tehnnike stop - motion animacije. Likove i pozadine izrađivali su klasičnom tehnikom crtanja te ih potom izrezivali i animirali uz pomoć Stop motion aplikacije za tablete i mobilne uređaje. Također, pokazali su izniman interes i vještinu te izrazili želju za daljnjom edukacijom u području animiranog filma.

Na drugoj radionici pod imenom “Tvornica zvuka”, koju je vodio Nenad Sinkauz, učenici i učenice upoznali su se s osnovnim principima stvaralačkog procesa glazbe za film. Nenad Sinkauz aktivan je više od dva desetljeća kao skladatelj i izvođač u glazbenim, kazališnim, suvremenoplesnim, filmskim i multimedijskim projektima. Magistrirao je etnomuzikologiju u Padovi, a u svom umjetničkom radu istražuje nekonvencionalnije glazbene forme i izričaje te sklada glazbu za film i kazalište. Alati koji su korišteni u ovoj radionici tiču se osnovnih ideja improvizirane glazbe te dramaturških postavki koje glazbeni predlošci skrivaju. Naglasak radionice bio je također i na tehnološkom aspektu glazbe.

Učenici i učenice otvoreno su i kreativno prihvatili prijedlog rada te je rezultat shodno tome bio i raznoliko korištenje vlastitih ideja u svrhu stvaranja glazbene podloge za film.

Finalni produkt polaznika i polaznica kreativnih radionica projekta “U istom filmu - korak do kulture” jest kreirani kratkometražni animirani film u trajanju od jedne minute i četrdeset i pet sekundi koji će uskoro biti dostupan i za širu javnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater