Piše Dražen Katalinić

Turizam je opet u modi

Dražen Katalinić

Dražen Katalinić


Hrvatska ulazi u još jednu rekordnu turustičku sezonu, a zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu u sezonu ulaze s rekordnim godišnjim povećanjem minimalne plaće koje će iznositi prosječno 17 posto. Rezultat je to odluke Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike o proširenju kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu na sve poduzetnike u tom sektoru, a ne samo na članove Hrvatske udruge poslodavaca, pa se povećanje minimalca odnosi i na sve zaposlene u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti, i to retroaktivno od prvog svibnja.

Osim plaća, poslodavci su radnicima u ugostiteljstvu dužni osigurati smještaj, hranu i ostale beneficije što zajedno s osjetnim povećanjem minimalne plaće - i to četiri puta većem od stope inflacije - turizam opet čini atraktivnim sektorom za sve koji traže posao, i to ne samo sezonski pa možemo reći da je za sve posloprimce turizam opet u modi. Tako je pomoćnom osoblju minimalna bruto plaća povećana na 850 eura, konobarima, kuharima i recepcionarima na 880 eura, a konobarima i kuharima specijalistima na 980 eura. Pri tom svakako treba istaknuti da se povećanje minimalca jednako odnosi i na strane radnike, kao i na radnike zaposlene preko agencija za zapošljavanje, dakle na sve. Konačno, ovim kolektivnim ugovorom plaće u ugostiteljstvu hvataju korak s inflacijom i nedavnim povećanjem plaća u javnom sektoru, a poslodavci u turizmu kažu, pak, kako plaće kontinuirano rastu te da su samo u posljednje dvije godine u najvećim turističkim kompanijama primanja radnika povećana za 27,5 posto.

Možda će neki reći da je ovo povećanje plaća došlo s malim zakašnjenjem jer je predsezona već počela, a glavni dio sezone samo što nije, no ugostiteljstvu i dalje nedostaje radne snage. Domaćeg radnika je dosad bilo gotovo nemoguće naći što zbog neatraktivnih plaća, što zbog činjenice da su nam i konobari odavno otišli u Njemačku, a bazen zemalja regije (BiH, Srbija, Makedonija,…) se odavno ispraznio pa nam ostaju jedino radnici iz dalekih zemalja. Proširenje kolektivnog ugovora s reguliranim svim pravima radnika, pa i radnim vremenom i njegovom preraspodjelom, trebao bi i stranim radnicima sektor turizma učiniti primamljivijim, a u HUP-ovoj Udruzi ugostiteljstva i turizma se potiho nadaju da će uređena radnička prava u turizmu možda vratiti Hrvate s privremenog rada u inozemstvu.

Procjenjuje se da će nam ove sezone trebati između 50 i 60 tisuća radnika više nego prošle, pri čemu će 38 posto sezonskih radnika biti s inozemnih tržišta, a rast plaća u turističkom sektoru djelomično će smanjiti problem nedostatka radne snage. Hotelijeri su s procesima pripreme zapošljavanja za ovu turističku godinu započeli još u rujnu prošle godine i svjesni su svih izazova kako u pronalasku i privlačenju, tako i zadržavanju radnika u turizmu, pa stručne i kvalitetne radnike uključuju u mjeru stalni sezonac kako bi i tijekom zimskog perioda imali osigurana primanja i staž, a kod poslodavaca s cjelogodišnjim poslovanjem nudi se sklapanje ugovora na neodređeno vrijeme. Trebat će i više radnih dozvola, samo prošle godine izdano ih je 40 posto više nego 2022., a HUP u suradnji s državom stalno radi na unapređivanju i digitalizaciji sustava izdavanja radnih dozvola i viza.

Napori trebaju ići i idu u povećanje konkurentnosti uvjeta rada hrvatskog turističkog sektora s obzirom na to da i nama konkurentne zemlje također imaju problema s privlačenjem radne snage. Dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Marko Perić je na konfereciji Novog lista »Optimizacija tržišta rada«, održanoj u ožujku u Opatiji, rekao da problem radne snage u turizmu nije nastao nedavno. Dugo je godina, kaže, radna snaga u hrvatskom gospodarstvu, a posebno turizmu i ugostiteljstvu, bila potplaćena što je rezultiralo odlijevanjem radno aktivnog stanovništva izvan granica naše države. Sada, suočeni s nedostatkom kvalificirane radne snage koja bi trebala odraditi sezonu, poslodavci su spremni ponuditi više plaće, ali šteta je već učinjena i teško je očekivati povratak naših iseljenika kako bi nadomjestili taj deficit, kaže Perić. Pa ćemo i ovog ljeta opet imati paradoks da će nam do početka glavnog dijela sezone broj nezaposlenih pasti ispod 100 tisuća, ali će nam radnika i dalje nedostajati, posebno u sezonskim poslovima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater