Pulski umjetnik izlaže na smotri moderne umjetnosti

"Prophecy" Marija Devčića u posjetu Dubaiju

| Autor: Ian Tataj
Pulski kipar u svom studiju (Snimio: Ian Tataj)

Pulski kipar u svom studiju (Snimio: Ian Tataj)


Njegova su djela na rubu groteske, lijepog i ružnog, izgubljene i percipirane ljubavi; Mario Devčić, pulski kipar svjetske slave, izlaže ovih dana na "World Art Dubai", najvećoj prodajnoj smotri moderne umjetnosti.

Mario će se tako sa jednim od svojih novijih djela, "Prophecy", pridružiti oko četiri stotine drugih umjetnika, u sklopu galerija ili nezavisnim. Ovogodišnji World Art trajat će od 2. do 5. svibnja, a mjesto radnje je, naravno, Dubai World Trade Centre, preciznije Za’abeel Halls – sale 1, 2 i 3. Dubai WTC je najstariji eghibicijski odnosno konvencijski centar u tom gradu, a WAD je smotra koja godišnje ondje privuče oko 15-ak tisuća ljudi u potrazi za najboljim radovima velikana moderne umjetnosti.

Mariju Devčiću ovo je prvi put da izlaže na toj smotri, a u prilog tomu da jest, ili postaje prepoznat kao jedan od tih velikana današnjice, govori činjenica da je za izlaganje dobio poziv od organizatora. Odabrao je tako skulpturu "Prophecy", koju je stvorio inspiriran istoimenom pjesmom heavy metal benda Soulfly, koja "prigodno", pjeva o predskazanju kraja modernog svijeta, plemenskom ratu novog milenija.

Mario Devčić "Prophecy" (Snimio: Tomislav Pliško)Mario Devčić "Prophecy" (Snimio: Tomislav Pliško)

Karakteristično za Marija je da teži ka eleganciji brutalnosti i makabrea u svojim djelima, pa je tako i "Prophecy" odraz toga. Uoči izložbe, nada se samo da će rad biti barem toleriran, obzirom na dojam koji pušta, jer, napominje, ne samo društvo već i sama smotra zapravo ima stroge kriterije koji bi se mogli percipirati kao "čedni", a njegov je odabrani rad upravo na neki način suprotnost toga.

- Samo se nadam da skulptura nije premorbidna jer imaju dosta restrikcija što se umjetnosti tiče. Pregledao sam dosta radova koji će biti izloženi. Sve je to više manje klasika kao da se više boje nekoga uvrijediti nego pokazati sto znaju, kaže Mario.

Devčić će se izlaganjem u Dubaiju pridružiti autorima iz preko 60 država, a više od toga, Mario je i jedini Hrvatski predstavnik na "World Art Dubai" ove godine, koliko je zasad obznanjeno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini