USPJEH NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ BIOLOGIJE

Zračenje mobitela škodi vinskim mušicama


Lijep uspjeh na nedavnom državnom natjecanju iz biologije, održanom krajem travnja u Crikvenici, postigle su osmašice Karla Milotić i Nina Milotić iz pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora s mentoricom Majom Curić. S istraživačkim radom "Antioksidansima protiv mutacija" osvojile su peto mjesto u kategoriji istraživačkih projekata za učenike osmih razreda osnovnih škola.

Već i sam plasman na državno natjecanje velik je uspjeh, jer je iz cijele države pozvano samo po šest projekata koji su prolazili kroz strogu selekciju u tri kruga. Prvi stupanj bio je prijava teme, nakon što je tema prihvaćena pazinske su osmašice svoj projekt predstavile na županijskom natjecanju, zatim poslale rad državnom povjerenstvu koje je obavilo uži izbor za nastup na državnom natjecanju. Na državnom natjecanju svaka je ekipa o svom projektu trebala napraviti i plakat, a za konačni plasman zbrajali su se bodovi zasluženi ocjenom prijavljene teme, rukopisa odnosno cjelokupnog izvještaja o projektu, sadržaja plakata, razgovora uz plakat i ukupne prezentacije projekta.

Mušice su omamljene eterom

Karla Milotić i Nina Milotić su svojim istraživačkim radom "Antioksidansima protiv mutacija" željele utvrditi kako antioksidansi poput vitamina C, propolisa i kurkume utječu na smanjenje učestalosti mutacija nastalih radi štetnog djelovanja zračenja mobitela. Istraživanje je provedeno na divljim vinskim mušicama koje su uzgajane na zračenju mobitela izloženim podlogama u koje su dodani vitamin C, propolis i kurkuma, i kontrolnim podlogama bez dodataka. Mušice su omamljene eterom, određen im je spol gledanjem kroz lupu i praćen je nastanak mutacija. Kroz tri uzgojene generacije dobivene su različite mutacije i različiti omjeri brojnosti mužjaka i ženki, pa je time potvrđeno da zračenje štetno utječe na razvoj vinskih mušica i njihovu brojnost.

Zanimljivo je bilo da su svojim eksperimentom ove mlade istraživačice utvrdile da su ženke vinskih mušica otpornije na zračenje mobitela te ih se razvilo više u odnosu na mužjake u podlogama koje su bile izložene zračenju mobitela, dok se u podlogama koje nisu bile izložene zračenju razvio podjednak broj mužjaka i ženki. Na brojnost jedinki utjecali su osim zračenja i neki drugi čimbenici, poput plina ugljikovog dioksida koji se razvio ispod podloga s propolisom i kurkumom, a zabilježen je i utjecaj hipoksija odnosno nedostatka kisika na njihovu brojnost. (D. ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater