ŠIRENJE UDRUGE

Ugostitelji Istre i Kvarnera kreću u akciju. ŽELE MANJI PDV NA PIVO, KAVU I VINO

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

U pazinskom Spomen-domu u utorak se osniva istarski ogranak Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre čiji je glavni cilj bolji položaj ugostitelja na tržištu.

- Udruga je utemeljena lanjskog travnja u Rijeci, ali su kolege iz Istre rekle da bi bilo dobro proširiti se i na Poluotok jer smo se dosta jako postavili u Rijeci i na Kvarneru, kaže riječki ugostitelj Vedran Jakominić, vlasnik King's cafea. On je predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije koja je u procesu preimenovanja u Udrugu ugostitelja Kvarnera i Istre. Broji 200-tinjak članova iz Primorsko-goranske županije, a već im se pridružilo i 50-ak istarskih ugostitelja. Njihov je glavni cilj snižavanje stope PDV-a od 25 posto na pivo, kavu i vino, a tu treba uračunati i porez na potrošnju koji ovisi o pojedinoj jedinici lokalne samouprave, ali uglavnom se vrti oko tri posto.

- Kolege iz Istre su predložile da budemo jedno tijelo jer ćemo tako puno konstruktivnije raditi. Koliko će nam se članova iz Istre pridružiti, vidjet ćemo. Ako im bude zanimljiva prezentacija, ako vide interes u udruživanju, bit će ih puno, ako ne, bit će ih malo, ne mogu znati, veli Jakominić.

Spuštanje PDV-a im nije jedini cilj.

- Postoji puno sekundarnih ciljeva da bi se moglo normalno poslovati jer je poduzetništvo u jako teškoj poziciji u cijeloj zemlji, to nije samo problem ugostitelja, nego općenito poduzetnika. Moramo proširiti naše djelovanje da bismo se zaštitili jer smo trenutno u vrlo nepovoljnoj poziciji, objašnjava Jakominić.

Koliki porez predlažu? Naš sugovornik veli da je to vrlo kompleksno.

- Predlažemo da se, u razgovoru s predstavnicima Porezne uprave, te Ministarstava financija i Ministarstva poljoprivrede zajednički pronađe način kako se fokusirati na domaći proizvod, na domaćeg radnika, da se poduzetnicima osigura mogućnost plaćanja radnika onoliko koliko zaslužuju. To je vrlo kompleksno. Najlakše bi bilo reći da mi tražimo to i to, a mi bismo voljeli naći najbolje rješenje za sve, objašnjava.

Ugostitelji, naime, traže način na koji bi mogli normalno poslovati jer moraju raditi i platiti poreze, uz plasman domaćeg proizvoda i adekvatno plaćanje domaće radne snage.

- Problem je što naši radnici zbog visokih davanja ne mogu dobiti onoliko koliko vrijede. Teško je reći koliku plaću oni danas dobivaju jer postoje razlike po regijama. Sezonski radnici se plaćaju više, cjelogodišnji manje. Recimo da je prosječna plaća kuhara oko 8.500, a konobara oko 5.000 kuna neto, ali morate znati da je to iznimno težak posao i da se radi šest dana u tjednu, tako da trebamo valorizirati te ljude i njihov ekstremno naporan rad, obrazlaže Jakominić.

Podsjeća da je svojedobno bio spušten PDV: 2012. je snižen na 10, pa podignut na 13 posto, da bi 2016. bio vraćen na 25 posto.

- Lani smo uspjeli isposlovati da se PDV na hranu spusti na 13 posto, ali samo u hotelima i restoranima. To je caffe barove stavilo u posebno nepovoljnu poziciju jer sad imaju još manju šansu konkurirati za radnike u odnosu na hotele i restorane koji su u preferencijalnoj stopi, rekao je Jakominić. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater