NOVI OBRAT: MORH ODUSTAO OD BAZE KOD PULE

Ratni avioni ipak neće nadlijetati Istru 


Ministarstvo obrane potvrdilo je za naš list kako vojska ipak odustaje od ponovnog aktiviranja vojne zrakoplovne baze u Puli nedaleko Valture. Kako doznajemo, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima iz MORH-a i Oružanih snaga RH sastao se s predstavnicima Istarske županije, Grada Pule i Općine Ližnjan. Sastanak na kojem su sudjelovali župan Valter Flego, gradonačelnik Pule Boris Miletić i načelnik Ližnjana Marko Ravnić održan je s ciljem zajedničke suradnje i partnerstva Hrvatske vojske s lokalnom zajednicom i Istarskom županijom, potvrdili su iz MORH-a.

- Na sastanku je izražena dobra volja obiju strana za ostvarenjem dobre buduće suradnje za dobrobit sigurnosti građana i prosperiteta lokalne zajednice. Za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo zračna baza Pula u budućem projektu višenamjenskog borbenog aviona nije perspektivna te na tom području nisu planirane letačke aktivnosti, navode iz Ministarstva.

Kao što smo pisali, Istarska županija je još 2012. godine, kada je MORH vojni aerodrom proglasio neperspektivnim, vrlo brzo krenula u planiranje neke nove namjene bivše vojne zone koja je već dugo godina potpuno zapuštena i prazna.

Naime, MORH je prije šest godina odustao od vojnog aerodroma koji se proteže na 25 hektara i tada je Istarska županija prepoznala potencijal cijelog lokaliteta koji bi u novoj funkciji mogao doprinijeti razvoju i gospodarskom rastu. Uz brojne administrativne peripetije koje su pratile pripremu nove dokumentacije, Županija je cijelo vrijeme insistirala da na tom mjestu u budućnosti zaživi servisna avioindustrija, koja bi privukla razne djelatnosti koje uz sebe vežu visokostručna i dobro plaćena radna mjesta.

Oštra reakcija

Sve se to promijenilo krajem prošle godine kada su predstavnici MORH-a obišli vojni kompleks i kada su nenadano pokazali novi interes za aktiviranje vojne zračne luke i vraćanje borbene eskadrile u Pulu. Takav obrat negativno je iznenadio predstavnike županijskih vlasti, koji su i kod izmjena županijskog prostornog plana bivšu vojnu zonu prenamijenili u gospodarsku zonu, čime je ona prestala biti zona od posebne namjene.

(Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum