Uspješan primjer Bala temeljen na održivosti

Dvadeset godina Mon Perina: Zaboravljeno i zanemareno mjesto jedna ideja je preobrazila u mjesto poželjno za život

| Autor: Milan Pavlović
(Snimio: Milan Pavlović)

(Snimio: Milan Pavlović)


"Prije dvadeset godina predstavio sam ideju kako jedno zaboravljeno i zanemareno mjesto pretvoriti u mjesto poželjno za život. Rekao sam možemo to učiniti vlastitim snagama, snagama koje se temelje na povijesnim i prirodnim potencijalima, te ljudskim resursima kojima raspolažemo. Danas nakon dvadeset godina svjedočimo tome da se taj san realizirao i da smo u svom naumu uspjeli. Međutim sve to ne bi bilo moguće da Baljani nisu vjerovali u tu ideju i dali svoj glas za promjene, te da nije bilo vas koji ste osnivači i dioničari, koji ste radili s Mon Perinom, te savjetom i podrškom pomogli da postignemo ove rezultate", kazao je u svom obraćanju osnivačima i dioničarima Mon Perina poznati istarski poduzetnik Plinio Cuccurin na svečanosti kojom je obilježena dvadeseta obljetnica od pokretanja inicijative za osnivanje društva Mon Perin.

Skup je održan u multifunkcionalnoj dvorani koja se nalazi u sastavu wellness centra, vrijedne investicije koja je ovog proljeća dovršena na prostoru Paleo Parka kamping resorta Mon Perin.

Objekt s ukupno 1.850 četvornih metara neto površine izgrađen je u obliku školjke, a osim dvorane, koja može primiti tristotinjak ljudi, sastoji se od velikog i malog unutarnjeg grijanog bazena s vanjskim sunčalištem, te modernog wellnes centra sa saunama i dodatnim prostorijama za prateće usluge, od masera, fizioterapeuta, frizera i sličnih sadržaja.

(Snimio: Milan Pavlović)(Snimio: Milan Pavlović)

Preobrazba Bala iz sumornog i zapuštenog naselja u jednu od najugodnijih i najpoželjnijih destinacija u Istri i mjesta u kojem se danas prodaju najskuplji nekretninski kvadrati u Hrvatskoj dogodila se u samo dvadeset godina, te je neodvojivo povezana s razvojem kompanije koja je osnovan je osnovana 2005. godine s jedinstvenim ciljem revitalizacije i razvoja lokalne zajednice u kojoj posluje, potičući model socijalnog, održivog i participativnog poduzetništva.

Kroz video uradak predstavljene su najvažnije točke tog dosadašnjeg razvoja kompanije i Bala, ali i neki od budućih razvojnih planova, a zatim su svoja razmišljanja o budućnosti turizma u Istri, te odnosu turizma i lokalne zajednice iznijeli sudionici panel diskusije koja je održana na tu temu.

- Priključio sam se Mon Perinu zbog zajedničkih prijatelja od kojih neki nažalost više nisu s nama, ali kad sam prvi put pogledao prospekt za investitore, koji je bio napravljen stvarno dobro, najviše su me privukli leptiri i dinosauri, jer sam rekao - evo konačno nešto što nije konfekcija. Kad pogledate ovih dvadeset godina unatrag priča Mon Perina je priča o izgradnji jedne zajednice u kojoj ljudi imaju princip nekog opstanka čovječanstva i ja držim da je to najvrjednije u svemu tome. Mi nećemo opstati bez zelenog održivog razvoja i to nije fraza, poručio je na panelu prof. dr. sc. Stjepan Orešković, sveučilišni profesor, istraživač na međunarodnim znanstvenim projektima i većinski vlasnik Mplusa, globalno uspješne kompanije sa sjedištem u Zagrebu te nekadašnji član nadzornog odbora Mon Perina.

Predsjednik uprave ERSTE društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Petar Vlaić kazao je kako mirovinci intenzivno ulažu u podizanje kvalitete domaćeg turističkog sektora.

(Snimio: Milan Pavlović)(Snimio: Milan Pavlović)

- Mi nemamo financijskih problema, možemo biti dugoročni investitori i pomažemo lokalnoj zajednici, ali isto tako imamo 2,2 milijuna hrvatskih građana koji su naši članovi i tražimo i prinose. I jedno i drugo nam je bitno, a vidim da se u Mon Perinu gleda na lokalnu zajednicu i da joj se jako puno daje. Ne znam za ni jednu drugu firmu koja toliko daje lokalnoj zajednici, ali s druge strane se traže i rezultati i plaća dividenda. A to je ono što mi kao ulagači želimo, kazao je Vlaić.

Govoreći o temi održivosti turizma župan Boris Miletić podsjetio je kako fokus u razvojnim planovima mora biti stavljen na zadovoljstvo lokalnog stanovništva, te da je pitanje svih pitanja, na koje treba dati odgovor: kakav turizam mi u budućnosti želimo?

- Mislim da je ovo što smo večeras vidjeli jedan lijepi primjer kako naša Istra može ići naprijed. Obilazeći je, doista me veseli svaki napredak i sigurno je da je i općina Bale jedan od onih kotačića koji su doprinijeli da je danas Istra na turističkom tržištu jedan jako pozitivan brend. Ali jednako tako moramo znati da stalno moramo razmišljati i što nam nosi sutra, kako bi taj pozitivan brend ne samo održali, nego i ojačali, kazao je Miletić.

Nadovezao se predsjednik HUT-a Veljko Ostojić koji je kazao da u fokusu svakog turističkog razvoja i turističke destinacije mora biti čovjek koji na nekom prostoru živi, čovjek koji se bavi turizmom ili je direktno ili indirektno vezan uz njega. Upozorio je i da nužnost zaokreta u percepciji uspjeha u turizmu koja se ne može zasnivati na stalnoj žudnji za povećanjem broja dolazaka i noćenja, već na težnji da se kvalitetom, uz manji broj turista, postignu značajno veći financijski efekti.

- Svi se kunemo u održivost, a kad je u nekom razdoblju dva posto gostiju manje, onda je to nacionalna drama i traže se razlozi. Nitko ne kaže: "Da bilo je dva posto gostiju manje, ali smo zaradili 15 posto više", jer to je ono što mi trebamo. A ne 15 posto gostiju više i 14 posto veću zaradu. To ne trebamo, kazao je Ostojić. Složio se i s razmišljanjima da Istra ne smije ovisiti isključivo od turizma i upasti u monokulturu.

- Neovisno o tome što sam od svojih početaka vezan uz turizam na svim razinama, od nosača kofera do ministra, treba biti objektivan i realan i reći da Istra treba biti jedna butik regija koja će imati kvalitetno vino, ulje i ostale poljoprivredne proizvode, kvalitetan IT sektor i mrežu kvalitetnih poduzetnika, odnosno sve ono što jednu regiju čini neovisnom i samoodrživom, zaključio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of