trodnevni posjet bih

Labinski Bošnjaci oduševljeni boravkom u Sarajevu, Baščaršiji, Vrelu Bosne...

| Autor: Branko BIOČIĆ


Bosna i Hercegovina, zemlja u obliku srca gdje se susreće istočna i zapadna civilizacija sa svojim glavnim gradom Sarajevom koji je izrastao u moderan europski, uredan i čist grad u koji hrle turisti, zapanjujuće je lijepa zemlja s nepreglednim nizom prirodnih pejzaža, kultura, spomenika, tradicija i ljudi koji su ponosni na svoju gostoljubivost.

U to se uvjerilo i pedesetak Bošnjaka i njihovih gostiju koji su u organizaciji Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Grada Labina i općine Sveta Nedjelja tri dana i četiri noći boravili u toj zemlji. Ulazak u BiH počeo je u šoping meki Arizoni, koja kako kažu oni koji su dolazili ranijih godina, nije više ono što je nekadabila.

Na putu do Sarajeva koridorom nižu se lijepi prirodni pejzaži, mnogi gradovi i mjesta kao što su Srebrenik, Doboj, Zenica, Visoko i bosanske piramide na obroncima do konačnog dolaska u hotel Terme u Ilidži oazi mira.

Tijekom boravka u Sarajevu svakodnevno odredište bila je čuvena Baščaršija u koju hrle svi turisti i mnogobrojne Sarajlije jer su tu mnogobrojne trgovine, suvenirnice i mjesta na kojima se nudi nakit, turska kava, izvrsni čevapi, bureci i pite. U čuvenoj Gazi Husrev-Begovoj džamiji iz 1537. tri Labinjanke Hava, Ramiza i Senija obavile su klanjanjem podne-namaz.

Posebno je impresivan bio posjet i prolazak Tunelom spasa, dugog 800 metara, širokog jedan metar a visokog svega 1,60 metara sagrađenog 1993., za vrijeme okupacije Sarajeva, kroz koji su spas do slobodnih teritorija pronašli mnogobrojni građani i ranjenici, a kroz njega se dopremala hrana, lijekovi, oružje i streljivo braniteljima opkoljenog Sarajeva.

Izletnici iz Labina i Svete Nedelje posjetili su i vrelo Bosne na kojem izvire ova rijeka, odlazili u pojedinačne kupovine, šetnje i zabavu, a na povratku za Labin cestom koja je vodila kroz Federaciju BiH i Republiku Srpsku, posjetili su Travnik, rodno mjesto nobelovca Ive Andrića i Ćire Blaževića, kraljevski grad Jajce i njegove slapove te ručali u Bihaću.

Za dobru atmosferu brinuo se i mladi harmonikaš iz Raše, Emin Mujkić.

Glavni organizator i vođa puta bio je Esad Spahić, predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Grada Labina.

- Izlet je organiziran u sklopu našeg godišnjeg programa posjete matičnoj zemlji iz koje smo došli raditi i živjeti u našu lijepu Istru. U planu je bila i posjeta Potočarima i Memorijalnom centru Srebrenica ali smo je zbog novonastale komplicirane situacije i sigurnosnog rizika otkazali. Do sada smo odlazili u BiH na dva dana a ovo je prviputa da smo bili tri dana i četiri noći kako bi što više toga vidjeli. Dobro surađujemo sa Vijećem Bošnjačke nacionalne manjine općine Sveta Nedjelja s kojim smo organizirali ovaj uspješan i lijep izlet koji je protekao bez problema. Svi su prezadovoljni, rekao je Spahić.

Ramiza Trumić, predsjednica Vijeće Bošnjačke nacionalne manjine u Općini Sveta Nedjelja koja do sada nije imala organizirano to vijeće je dodala:

- Bilo je predivno, svi smo veseli i zadovoljni, lijepo smo se proveli i sada planiramo na zimu odlazak u terme u Ilidžu, rekla je Ramiza a zadovoljni su bili i svi ostali putnici pa je tako Osman Okić, građevinski poduzetnik iz Labina dodao:

- Bilo je odlično, dobro društvo, dobro raspoloženje, ići ću i drugi puta na ovakve izlete. Bio sam i na nogometnoj utakmici Sarajevo-Velež što me posebno oduševilo. Volio bih da isto društvo ide ponovno, rekao je Osman.

Bivši rudar Rasim Čaušević iz Vineža također ističe kako je bilo jako lijepo, kako je najvažnije da su svi zadovoljni a on je posebno uživao u šetnji Sarajevom sa suprugom, čevapima, bureku i baklavi.

Amira Šabanović iz Vrećari u općini Sveta Nedjelja također je ponijela kući lijepe dojmove jer je za nju i njenog supruga sve bilo super, od smještaja, hrane do društva. Nije joj prvi puta da je bila u Sarajevu ali je impresionirana gradom i njegovim znamenitostima a posebice Baš Čaršijom i Vrelom Bosne.

Sejmu Hodžić iz Potpićna oduševili su svi gradovi i mjesta u BiH jer kako kaže njoj je super gdje god putuje.

Blaženka Gerović iz Labina bila je voditeljica korisnici Centra za inkluziju Aleksandri Jovanović i obje su zadovoljne, a posebno su oduševljene Tunelom spasa i Vrelom Bosne. Istakle su i odličnu organizaciju kao i Jasmina Musić Mujkić iz Labina koja je udana u Puli koja putuje uvijek sa ovom organizacijom jer je zadovoljna i lijepo joj je bilo kao i do sada.

Sakib Ibramihović i njegova supruga Badema žive u Vinežu na kraju su rezimirali

- Sa svime smo zadovoljni, bilo je krasno, društvo je bilo dobro, vidjeli smo puno toga i lijepo se proveli uz odličnu organizaciju i sigurnu vožnju, zaključio je ovaj bračni bar dojmove koje dijele gotovo svi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of