VELIKI PROSVJED

Tisuću vatrogasaca na Markovom trgu, zapalili baklje: "Lažima se vatre ne gase"

| Autor: Novi list
(Snimio Sanjin Strukić/Pixsell)

(Snimio Sanjin Strukić/Pixsell)


Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca povodom Svjetskog dana vatrogasaca u petak je organizirala prosvjed u Zagrebu.

Oko 1.000 vatrogasaca okupilo se na Europskom trgu i krenula do Trga bana Josipa Jelačića, a zatim su se uspeli do Trga sv. Marka.

Mnogi vatrogasci, javlja Nova TV, nose majice na kojima piše: "Lažima se vatre ne gase". Isti natpis napisan je i na nekim transparentima.

Na snimkama s prosvjeda vidi se da su vatrogasci zapalili baklje, zbog čega je Markov trg zahvatio sivi oblak dima.

"Slušamo obećanja već nekoliko godina. Razgovore smo zadnje vodili u travnju, nešto i u ožujku. Sva ta pusta obećanja koja smo čuli, nažalost, natjerala su nas da izađemo na ulice.

Kad pomažemo, uvijek nas svi hvale, ali ovo tako dalje ne može", ustvrdio je vatrogasac Filip za Novu TV.

S parkirališta Zagrebačkog velesajma je oko 12:30 krenula kolona od 70-ak vatrogasnih vozila, koja je prošla pokraj Markova trga te nastavila prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u Selskoj.

U mnogim vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske u 13 sati zasvirale su sirene.

"Od buduće Vlade RH i glavnog vatrogasnog zapovjednika tražimo: donošenje propisa bitnih za radnopravni položaj profesionalnih vatrogasaca, a koje su bili zakonski dužni donijeti još 2020. godine, ujednačavanje plaća profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u državnoj službi i onih zaposlenih na lokalnoj i županijskoj razini te da Vlada RH poveća minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva", poručili su vatrogasci u najavi prosvjeda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater