DOBIT REMONTNOG BRODOGRADILIŠTA

"Lenac" u prvom kvartalu zaradio 1,2 milijuna eura, nastavlja se rad na sedam započetih projekata

| Autor: Orijana Antešić
(Snimio Vedran Karuza /  Novi list)

(Snimio Vedran Karuza / Novi list)


Prvi kvartal ove godine brodogradilište »Viktor Lenac« zaključilo je s 1,2 milijuna eura neto dobiti. Premda zimski mjeseci u remontnoj djelatnosti u pravilu nose slabiju potražnju za poslovima, ovo kvarnersko brodogradilište tu je sezonalnost uspjelo prebroditi remontima na putničkim brodovima, mahom za domaćeg linijskog brodara, Jadroliniju, potom projektima za Američku ratnu mornaricu, kao i nastavkom radova na obnovi putničke jahte te drugim remontnim poslovima za klijente iz bližeg okruženja.

U prvom tromjesečju »Viktor Lenac« nastavio je rad na sedam projekata započetih u prethodnoj godini, u cijelosti su realizirali osam novih projekata te započeli četiri nova projekta koji su se nastavili u drugom tromjesečju. Drugim riječima, prihodi od prodaje obuhvaćaju ukupno 19 projekata na kojima su se, u različitim fazama gotovosti, obavljali remontni zahvati. Od ukupnog broja brodova, čak deset njih bilo je za domaće brodare, od kojih je prednjačila već spomenuta Jadrolinija. U izvješću za prvi kvartal, koji je ovih dana objavljen na Zagrebačkoj burzi, u »Viktoru Lencu« očekuju da će i u drugom kvartalu ostvariti zadovoljavajuću popunjenost kapaciteta, sada s osnova pojačanih upita i najava od stranih brodara.

Ukupni prihodi brodogradilišta u prva tri mjeseca iznosili su 25,4 milijuna eura, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje lani kad su u Martinšćici ostvarili 21,5 milijuna eura. Međutim, valja istaknuti da je od tih ukupnih prihoda »Lenca« u prvom kvartalu ove godine, između ostalog, pribrojena i vrijednost investicije u vlastitu imovinu u iznosu od 7,5 milijuna eura, koji se u cijelosti odnose na obnovu velikog Doka 11, dok su prihodi od osnovne djelatnosti bili 17,2 milijuna eura.

– Odnosi u bilanci koncem prvog tromjesečja 2024. godine i dalje pokazuju uravnoteženost imovine i njezinih izvora. Ipak, zbog ulaganja u obnovu plutajućeg Doka 11, i to vlastitim sredstvima, neminovno dolazi do smanjenja obrtnog kapitala, koji je koncem ožujka iznosio oko 11 milijuna eura. Time su i dalje osigurana dovoljna sredstva za financiranje redovnog poslovanja, kao i za nastavak investicijskih ulaganja, konstatira se u izvješću Uprave brodogradilišta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom