savjeti liječnice

Ugrizao vas je krpelj? Nikako ne činite ove stvari

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Krpelji žive na travnatim površinama i aktivni su od ožujka do studenog, tijekom velikog dijela godine, a ima i h iu parkovima u gradovima. Hrane se krvlju ljudi i životinja i prenose brojne opasne bolesti, prenosi N1.

Mogu se pričvrstiti na kožu kućnih ljubimaca, a kasnije se mogu "preseliti" na kožu čovjeka.

"Vrlo je važno krpelja što prije izvaditi i pravilno izvaditi te izvađenog krpelja poslati na analizu. Na taj način smanjujemo mogućnost prijenosa bolesti koje mogu prenijeti krpelji", savjetuje dr. sci. med. Aleksandra Vojvodić, specijalistica dermatovenerologije i subspecijalistica alergologije i kliničke imunologije.

Vojvodić objašnjava da je najbolje otići u zdravstvenu ustanovu kako bi vam liječnik pravilno izvadio krpelja jer nepravilno vađenje može uzrokovati veliku štetu.

No, kako dodaje, ako ste danima u prirodi, a nema medicinske pomoći, morat ćete to učiniti sami, jer važno je krpelja ukloniti što prije. Što je duže na koži, veća je mogućnost prijenosa bolesti. Vjeruje se da se nakon 24 sata na koži znatno povećava mogućnost prijenosa bolesti.

Kako na najbolji način ukloniti krpelja?

"Pinceta treba biti čista, dezinficirana vodom i sapunom ili alkoholom, a krpelja treba uhvatiti što bliže koži i ravnomjernim pritiskom povlačiti prema gore, bez uvijanja i gnječenja krpelja. Krpelje stavite u staklenku ili kutiju. Očistite mjesto ugriza sapunom i vodom, pa krpelja odnesite na analizu i javite se liječniku čim stignete u grad", savjetuje sugovornica.

U narednom razdoblju, kako objašnjava, treba obratiti pažnju na tegobe – crvenilo na mjestu uboda, osip, glavobolju, otok limfnih žlijezda, povišenu temperaturu i bilo koje druge tegobe.

Vojvodić također kaže da uvijek treba naglasiti da ste imali ubod krpelja. Liječnik će vam odrediti i koje pretrage trebate učiniti kako biste utvrdili je li organizam reagirao na mikroorganizam koji krpelj može sadržavati, prvenstveno uzročnika lajmske bolesti.

Šta nikada ne treba raditi ako vas ugrize krpelj?

Krpelj, kako kaže dr. Vojvodić, nemojte namakati krpelja alkoholom, benzinom, raznim uljima, vrućom vodom, lakom za nokte i drugim sredstvima koja su u širokoj upotrebi – na taj način stimulirate krpelja da izbaci sve mikroorganizme koji se nalaze u njemu i uzrokuju brojne bolesti.

"Također, ne treba ga ni uvijati, uvrtati, samo izvući—prema svim preporukama CDC-a za pravilno uklanjanje krpelja", objašnjava ona.

Vojvodić podsjeća da postoje i drugi razni postupci koji se koriste u narodu, paljenje, stavljanje šara i sl., ali da se ne radi ništa osim navedenog, a najbolje je odmah se javiti u zdravstvenu ustanovu, gdje će liječnik izvaditi krpelja i dati upute što dalje raditi.

Kako smanjiti šanse da vas ugrize krpelj?

Izbjegavajte hodanje po visokoj travi, hodajte sredinom staze, ne sjedite na travi, drveću, gdje krpelji mogu doprijeti do kože, kaže dr. Vojvodić i savjetuje da na sve izložene dijelove kože stavimo provjerene repelente, prateći uputstva. Postoje repelenti za djecu i kućne ljubimce.

"Nosite kape, šešire, duge hlače i duge rukave, navucite čarape preko hlača, nosite tenisice, imajte što manje otkrivenih dijelova tijela. Ne postoje znanstveni podaci da narukvice, ogrlice koje se prodaju u te svrhe i slično mogu zaštititi od krpelja. Mogu se koristiti kao pomoćna sredstva. Svijetla odjeća olakšava uočavanje krpelja, pa se najčešće preporučuje", dodaje Vojvodić kada je riječ o zaštiti od krpelja.

Kad dođemo kući, savjet je da se istuširamo, pregledamo kožu cijelog tijela i djece, te obavezno pregledamo pazuhe, prepone i dlake, jer krpelji vole toplu i meku kožu.

"Operi svu odjeću. Provjerite kožu svog ljubimca – psi su najviše ugroženi", kaže dr. Vojvodić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum