Uzbudljiv filmski tjedan

Na programu kina Valli i gledanje finala Eurosonga!

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Uzbudljiv filmski tjedan od 2. do 8. svibnja u kinu Valli otvaraju tri nova naslova - romantična drama "Izazivači" sa Zendayom u glavnoj ulozi, "Savršeni dani" Wima Wendersa te zabavna avantura "Nerazdvojni" od scenarista velikog hita "Priča o igračkama".

Filmovi za sva vremena u svibnju su u znaku Alfreda Hitchcocka. Na programu su Dani slovenskog filma, a u nedjelju je premijerna projekcija dokumentarca "U ime oca - Breda" redateljice Ines Pletikos koja gostuje u Kinu Valli. Kao novost tu je i zajedničko gledanje finala Eurosonga. Kino Valli naime organizira zajedničko gledanje finala Eurosonga koje će se održati u subotu, 11. svibnja od 21 sat.

Na velikom platnu prikazivat će se prijenos finalne večeri izbora za pjesmu Eurovizije. Ulaz na ovo događanje je slobodan, no potrebno je na vrijeme podići svoje besplatne ulaznice na blagajni Kina Valli. Finalnu večer 68. Eurosonga vodit će holivudska zvijezda Malin Qkerman i popularna švedska televizijska voditeljica, komičarka i eurovizijska veteranka Petra Mede. Komentator prijenosa izbora za pjesmu Eurovizije na HRT-u je Duško Ćurlić. Za naslov pjesme Eurovizije u finalnoj večeri natjecat će se izvođači iz 26 zemalja.

Redateljica Ines Pletikos u Kinu Valli premijerno će 5. svibnja predstaviti četvrti nastavak svog dokumentarnog serijala "U ime oca - Breda", koji donosi priču o Martinu Bizjaku, utemeljitelju nekolicine institucija od temeljne važnosti za kulturni život Pule u drugoj polovini 20. stoljeća. Pletikos je dosad predstavila tri pedesetominutne epizode biografskih priča o istaknutim i značajnim figurama umjetnika i kulturnjaka koji su Pulu učinili gradom nakon Drugog svjetskog rata.

Pripovjedači dokumentarnog filma rekonstruiraju biografiju svojih očeva, odnos koji je formirao njihov životni put te danas kao zreli ljudi i umjetnici uviđaju svu vrijednost i važnost njihovih nastojanja. U četvrtom nastavku to je Breda Bizjak, trenutno predsjednica Društva arhitekata Istre, grupe intelektualaca i inženjera koji svojim prosvjetiteljskim radom ukazuju na važnost strateškog planiranja.

U kina dolazi romantična drama "Izazivači", novi film talijanskog redatelja Luce Guadagnina ("Skrivena ljubav") u kojem glavnu ulogu ima jedna od najtraženijih holivudskih glumica - Zendaya. Tashi, bivša teniska zvijezda u središtu je ljubavnog trokuta u kojem su dva najbolja prijatelja Art i Patrick čije rivalstvo u borbi za Tashinom naklonošću prelazi i na sportski teren.

"Savršeni dani" novo je remek-djelo velikog njemačkog redatelja Wima Wendersa nominirano za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma, a dobitnik je dviju nagrada na Cannes Film Festivalu, one za najboljeg glumca i nagrade ekumenskog žirija. Radnja filma prati Hirayamu koji naizgled uživa u svom jednostavnom životu čistača javnih zahoda u Tokiju.

Od scenarista velikog hita "Priča o igračkama" dolazi zabavna animirana avantura "Nerazdvojni" o dvojici nerazdvojnih prijatelja, napuštenom plišanom medvjediću i lutku beskrajne mašte.

Dani slovenskog filma organizirani su u suradnji sa Slovenskim kulturnim društvom i Slovenskim filmskim centrom, a održavaju se u Kinu Valli od 6. do 9. svibnja i bit će prikazana četiri filmska naslova. Prva je na rasporedu 6.5. drama Nejca Gazvoda "Uzor" o Maji i njenom sinu Janu koji nakon razvoda sele u mali grad gdje Jan postaje žrtvom bullinga.

"Probudi me" Marka Šantića (na programu 7.5.) odnedavno je u hrvatskim kinima, a to je provokativna drama koja bavi se ksenofobijom u suvremenom slovenskom društvu. "Jahači" Dominika Menceja priča je o dvojici prijatelja koji prepravljaju svoje mopede u "choppere" i kreću na uzbudljivo putovanje kroz Sloveniju i Hrvatsku u potrazi za slobodom. Na programu su 8. svibnja.

Dokumentarni film Petre Seliškar "Tijelo" bit će prikazan 9. svibnja. Riječ je o dirljivoj priči o nerazdvojnom prijateljstvu, nepokolebljivosti i snazi protagonistice Urške, koja unatoč životnim nedaćama ne odustaje od borbe za sretan život.

Svibanjski ciklus Filmova za sva vremena posvećen je Alfredu Hitchcocku, a prvi je na rasporedu psihološki triler "Psiho" iz 1960. Godine u kojem su glavne uloge ostvarili Anthony Perkins i Janet Leigh. Scenarij Josepha Stefana temelji se na istoimenom romanu iz Roberta Blocha, a roman je inspiriran ubojstvima u državi Wisconsin kojeg je počinio serijski ubojica i pljačkaš grobova Ed Gein.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum