večeras u Kinu Valli

Projekcija dokumentarnog filma "Vitić pleše"

| Autor: Mladan Radić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Večeras u 19.20 u Kinu Valli održat će se projekcija dugometražnog dokumentarnog filma "Vitić pleše" redatelja Borisa Bakala na koju će doći redatelj te poznati pulski arhitekt Emil Jurcan.

Priča je to o 20-godišnjoj borbi stanara Vitićeva nebodera da obnove višestambenu zgradu u Zagrebu, remek-djelo modernističke arhitekture, koja tako postaje metafora cijelog društva. Obuhvaća razdoblje od petnaestak godina te kroz arhivske snimke i svjedočanstva bivših i sadašnjih stanara Vitićeva nebodera, arhitekata, aktivista i ostalih involviranih aktera pokušava uspostaviti svijest o infrastrukturi u službi zajednice. Vitićev neboder izgrađen krajem 1950-ih u Zagrebu kao primjer implementacije modernističke arhitekture u urbani krajolik. Zgrada je to na kojoj su se reflektirali svi presudni društveni momenti i razmimoilaženja. Vrijedan i dugo godina zanemarivan spomenik kulture, Vitićev neboder je ujedno pokazatelj sustavnog nemara prema socijalističkom nasljeđu, ali i paradoksa bivšeg sustava.

Bakal je mulititalentirani umjetnik koji dolazi iz obitelji s bogatom poviješću, a njegovi su radovi i projekti predstavljeni na mnogim značajnim manifestacijama. Autor je mnogobrojnih projekata u rasponu od kazališnih predstava, preko video i audioinstalacija, multimedijalnih projekata, filmova i kulturno-socijalno-političkih inicijativa. Godine 2002. suosnovao je i do danas vodi međunarodnu umjetničku platformu Bacači Sjenki, a 2011. osnovao je i vodi filmsku školu i program medijskog i filmskog opismenjavanja djece i mladih Frooom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum